Treba li se promovirati strip Heartstopper (o homoseksualnoj avanturi maloljetnika) na HRT-u?

Teolog i svećenik Vatroslav Župančić daje osvrt na strip Heartstopper koji se promovira na javnoj televiziji kao kulturni sadržaj. Treba li strip koji govori o homoseksualnoj ljubavi, odnosno, kako se navodi u prilogu HRT-a avanturi, i to između dva maloljetna dječaka, naći mjesta u Vijestima iz kulture?

Hrvatska televizija već niz godina u svojem večernjem terminu nakon trećeg Dnevnika donosi emisiju „Vijesti iz kulture“.  Pokazalo se kako je takva emisija bila zaista potrebna zbog brojnih kulturnih događanja u Hrvatskoj a koja su nakon pandemijskih godina ponovno probujala. Tako javnost ima priliku saznati pobliže što je aktualno na tradicionalnim kulturnim događanjima poput „Splitskog ljeta“ ili  na: „Dubrovačkim ljetnim igrama“ , ali i na otvorenjima izložbi i predstavljanju knjiga u drugim gradovima i mjestima širom zemlje , što je u skladu sa onim što Hrvatska radio televizija i treba kao nacionalna medijska  institucija po zakonu činiti.

U skladu sa tim postavlja se pitanje: Treba li HRT u emisiji vijesti iz kulture izvješćivati o izdavanju slikovnog romana o homoseksualnim odnosima djece od 10 i 11 godina?

Strip Heartstopper govori o homoseksualnoj avanturi maloljetnika

Upravo je to učinjeno u „Vijestima iz kulture“ u nedjelju 20. kolovoza 2023., kada je javnosti pušten prilog o hrvatskom izdanju slikovne knjige „Heartstopper“ engleske autorice Alice Oseman, aseksualne prvostupnice engleskog jezika i književnosti, koja se identificira kao “oni“. Strip „Heartstopper“ koji je do sada objavljen u tri nastavka, izašao je 2019. godine. Strip (slikovnica) pored ostalog sadrži grafičke prikaze ljubavnog odnosa dječaka.

Strip „Heartstopper“ koji je do sada objavljen u tri nastavka, izašao je 2019. godine.

HRT izvještavaU stripu se radi o jednoj ljudskoj, iskrenoj ljubavnoj priči između dva dječaka, dva mlada momka, koja prezentira sve te nekakve slojevite situacije svih tih nekih mladih novih uzbudljivih ljubavi, na jedan novi način. Također, ovakvi stripovi su već uvelike prisutni vani na sceni, međutim, kod nas, nekako nam se učinilo da ih ima nešto manje pa evo, ovo bi bio dobar prvi korak, govori Vedran Bratušek, urednik izdanja.

strip Heartstopper

HRT dodatno  izvještava da je: „ Autorica  ujedno i ilustratorica knjige i na svojim ilustracijama je uspjela uhvatiti na likovima one suptilne izraze lica i samim time napraviti likove gotovo pa živima.“

Vidi i ovo: Homoseksualnost i Biblija

Čini se nevjerovatno da pored tolikih kulturnih događanja klasičnih izdanja  ovog ljeta, te pored mnogih izdanja klasične literature, te nemogućnosti brojnih domaćih autora da dobiju medijsku pozornost , knjiga ovakvog sadržaja, od vrlo mlade strane autorice dobije termin i promociju u udarnom terminu Hrvatske televizije.

Vijesti iz (ne) kulture

Prvenstveno se ovdje ipak radi o promoviranju nemorala među maloljetnicima što ekstremno  iskače iz okvira uređivačke politike HRT a i vrijeđa osjećaje velike većine građana kojima javna televizija treba služiti. Zbog ovakvog incidenta uredništvo emisije  treba pozvati na  na odgovornost kako javnost ne bi u buduće bila izložena vijestima iz (ne) kulture.  

Autor: Vatroslav Župančić

Izvor: ipaprkc.org

Vidi još...