Izjava Hrvatske protestantske konferencije povodom zakonskog ograničenja rada nedjeljom

Hrvatska protestantska konferencija pozdravlja zakonsku regulativu Vlade Republike Hrvatske kojom je od 1. srpnja 2023. ograničen rad nedjeljom trgovačkim centrima. Smatramo da je ovom odlukom učinjen važan korak u skladu sa kršćanskom tradicijom kojoj kao država europskog kulturnog kruga pripadamo. No, bez obzira na vjerska uvjerenja, na ovaj način poduprijeti će se obitelj kao temeljni stup društva i prava radnika koja su u proteklim razdobljima bila ugrožena ili podcijenjena.

Postojećim zakonom  ostavlja se mogućnost rada za 16 nedjelja kroz godinu po izboru. Smatramo ovakvu otvorenu regulaciju nepotrebnom i nedosljednom te se kao tradicionalne kršćanske crkve zalažemo za apsolutno neradnu nedjelju.

Reformatori 16. stoljeća su od početaka protestantske reformacije smatrali da je nedjelja „Dan Gospodnji“ prepoznat od ranog perioda Crkve kao Dan odmora, propovijedanja Riječi Božje, primanja oproštenja, održavanja sakramenata te crkvenog zajedništva. Kroz povijest se  pokazalo da neradna nedjelja donosi mnoge dobrobiti svim ljudima bez obzira na konfesiju u društvenim zajednicima.

Činjenica je da se rad nedjeljom ne može ograničiti u na onim poljima koji su nužni za sigurnost zajednice, zdravlja ljudi i sl. No to nije slučaj kada se radi o trgovačkim centrima i sl.

Pozivamo stoga zakonodavce, političke aktere, crkve i vjerske zajednice kao i predstavnike nevladinih organizacija da nastave sa djelovanjem u smjeru reguliranja potpune zabrane rada nedjeljom.

Ured za medije HPK

Izvor: HPK

Vidi još...