Nove odluke Hrvatske protestantske konferencije

U srijedu, 23. veljače 2022. godine u Zagrebu je održana sjednica užeg vijeća Hrvatske protestantske konferencije (HPK). Razmotrene su dosadašnje aktivnosti HPK te je izraženo zadovoljstvo postignutim rezultatima.

Razmatrajući buduće aktivnosti, Vijeće je donijelo sljedeće odluke:

1. Uvodi se Molitveni tjedan kršćanskog zajedništva koji će se u crkvama HPK obilježavati svake godine u tjednu prije blagdana Duhova. Molitveni tjedan će se obilježavati zajedničkom molitvom s predstavnicima drugih kršćanskih crkava, razmjenom propovjednika, promocijom kršćanskih knjiga, tribinama, predavanjima, danima otvorenih vrata i sl. Time zapravo članice HPK obnavljaju u svojim crkvama izvorni molitveni ekumenski tjedan koji je ustrojen još 20-ih godina prošlog stoljeća od strane protestantskih crkvi.

2. Središnjim bogoslužjem u Tordincima, 10. srpnja 2022. godine članice HPK će obilježiti 505. obljetnicu reformacije. Bogoslužje Protestantske reformirane kršćanske crkve u RH u zajedništvu s drugim članicama HPK kao i predstavnicima drugih vjerskih zajednica prenosit će izravno i Hrvatska radio televizija od 10:00. HPK će i drugim aktivnostima tijekom godine obilježiti ovu značajnu obljetnicu.

3. HPK će se aktivno zalagati za prava i slobode progonjenih kršćana te se u tome smislu imenuje predsjednik HPK, pastor Vatroslav Župančić da uspostavi kontakte s međunarodnim organizacijama koje se bave ovom tematikom.

Uže vijeće (tri od šest članova) telefonski je upoznalo ostale članove Vijeća s donesenim odlukama te su sve prihvaćene i potvrđene.

Izvor: HPK

Vidi još...