Pastor Vatroslav Župančić izabran za predsjednika upravnog odbora „Wesleyan Covenant Assosiation East Europe”

Na sjednici skupštine „Wesleyan Covenant Assosiation East Europe“– Metodističkog saveza koji okuplja konzervativne metodiste (službenike i laike) održane 26.02.2022. godine, pastor Vatroslav Župančić iz Hrvatske izabran je jednoglasno za predsjednika upravnog odbora organizacije.

Ovaj izbor došao je u trenutku kada se metodizam u svijetu nalazi pred kritičkom razdjelnicom. Naime sljedeća Generalna Konferencija najveće metodističke denominacije, Ujedinjene metodističke crkve (United Methodist Church), koja okuplja oko 13 milijuna vjernika širom svijeta, trebala bi donijeti rezoluciju o podjeli ove denominacije.

Glavno razilaženje jest po pitanju zaređenja i vjenčavanja prakticirajućih homoseksualaca.
Izvanredna generalna konferencija Ujedinjene metodističke crkve je u St. Louisu 2019. godine većinom glasova odbila prijedloge predstavnike liberalne teologije za promjenama na tom području te je usvajanjem tradicionalnog plana (Traditional plan), predvidjela i sankcije za one biskupe i pastore koji bi sudjelovali ili odabrali takve prakse.

Razilaženje je na koncu dovelo do toga da je većina predstavnika okupljena oko udruženja Wesleyan Covenant Asossiation odlučila pokrenuti protokol o odvajanju kojim se predviđa osnivanje nove metodističke denominacije – Globalne metodističke crkve (Global Methodist Church). Zbog pandemije ovaj protokol još nije usvojen a u međuvremeno je Wesleyan Covenant Asossiation predstavničko i prijelazno tijelo konzervativnih metodista u svijetu do konstituiranja nove denominacije.

Vatroslav Župančić je istaknuo da je jedna od važnih zadaća njega kao predsjednika Upravnog odbora okupljanje pastora i vjernika u jugoistočnoj Europi s ciljem očuvanja tradicionalnog nauka i stvaranje organizacije i crkve koja će biti misijski relevantna u europskom kontekstu.

Izvor: HPK

Vidi još...