Zastupnica Petir primila priznanje Hrvatske protestantske konferencije za pomoć progonjenim krsćanima

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir primila je 9. svibnja u Hrvatskom saboru Kurta Iglera, voditelja regionalnog ureda Open Doorsa u Beču, globalne organizacije, koja podržava progonjene kršćane diljem svijeta, predsjednika Hrvatske protestantske konferencije, pastora Vatroslava Župančića i Nolana Sharpa, nacionalnog koordinatora u Udruzi Fokus.

Kurt Igler je zahvalio zastupnici Petir za njeno zalaganje  za pomoć progonjenim kršćanima cijeneći napore koje ona čini kako bi se unaprijedila zaštita vjerskih sloboda u svijetu, posebice kroz konkretnu pomoć koja je osigurana na njenu inicijativu za pomoć ugroženim kršćanskim zajednicama kao i za stipendiranje mladih kršćana s područja Afrike, Azije i Bliskog Istoka za čije školovanje u Hrvatskoj je posredstvom amandmana zastupnice Petir u državnom proračunu osiguran novac.

Kurt Igler je istaknuto da se situacija sa progonom kršćana dramatično pogoršava na što upućuje i Svjetski index progona za 2024. godinu kojeg Open Doors izrađuje na početku svake godine, a koji pokazuje da 365 milijuna kršćana diljem svijeta trpi teške progone i diskriminaciju. Indexom je  obuhvaćeno 50 zemalja u svijetu u kojem je intenzitet progona najjači. I dalje je u Sjevernoj Koreji najteže biti kršćanin, a osobito je teška situacija u subsaharskoj Africi.

Predsjednik Hrvatske protestantske konferencije, pastor Vatroslav Župančić zahvalio je zastupnici Petir što kroz svoj rad promiće slobodu vjeroispovijesti, a posebice jer se zauzima za pomoć onima čija su prava najugroženija te joj je uručio priznanje “Edgar Popp”, koje joj je Hrvatska protestantska konferencija dodijelila za izniman i nesebičan doprinos u zalaganju za progonjene kršćane.

Zastupnica Petir zahvalila je na priznanju Hrvatskoj protestanskoj konferenciji koje je primila s velikom čašću kao i organizaciji Open Doors na njihovom predanom radu, naglasivši kako će se i dalje zalagati za slobodu vjeroispovijesti i pomoć onima kojima je to temeljno ljudsko pravo uskraćeno. Petir je istaknula kako je politika razvojne suradnje važan instrument vanjske politike Republike Hrvatske u čijem fokusu je ljudsko dostojanstvo, a kako je naglasila, borba za ljudsko dostojanstvo postala je jedna od najtežih, a samim time i jedna od najvažnijih borbi današnjice. Petir je dodala da Hrvatska u tom smislu svake godine sve više novaca iz razvojne i humanitarne pomoći usmjerava na bilateralne projekte kojima je cilj pomoći konkretnim ljudima koji su u potrebi.

Sudionici sastanka razgovarali su o mogućnostima projekte suradnje različitih organizacija i institucija koje zajedničkim naporima mogu podići razinu svijesti o važnosti zaštite vjerskih sloboda ali i kroz konkretne projekte osigurati pomoć svima kojima je potrebna.

Izvor: petir.eu/novosti

Vidi još...