IZJAVA povodom odluka Ujedinjene metodističke crkve

Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj, samostalna je vjerska zajednica protestantske provenijencije koja se 2022. godine odvojila od denominacije United Methodist Church zbog odbacivanja tradicionalnog nauka crkve u pitanjima braka i spolnosti od strane jednog dijela vodstva; klera i laika. Radi se dakle pravno i teološki o dvije odvojene crkve. Budući se radi o denominacijama koje nose naziv „metodistička” te obje djeluju u svijetu, a budući da najnovije odluke Generalne konferencije Ujedinjene metodističke crkve održane početkom svibnja ove godine izazivaju kontroverze u neupućenom dijelu medija i javnosti, očitujemo se sljedećim priopćenjem:

Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj smatra da je brak isključiva  životna zajednica samo jednog muškarca i jedne žene, koja je ustanovljena i blagoslovljena od Boga. Ograđujemo se od onih crkava koje nose u svom nazivu pridjev evangelička i metodistička, a prihvaćaju alternativne oblike braka i spolnosti kao što je to učinila United Methodist Church službeno u svibnju ove godine.

Smatramo da se u slučaju nedavnih odluka Ujedinjene metodističke crkve radi o otpadu od zajedničke kršćanske vjere, te tradicionalnog evangeličkog odnosno metodističkog nauka o braku, odnosno o lažnom učenju koje je uzrokovalo zabludu i podjelu među vjernicima. Sukladno biblijskom učenju predanog preko Apostola Pavla izričemo osudu: „Anatema!”, nad svakim duhovnikom i laikom koji poučava, podržava odnosno prakticira blagoslivljanje ili vjenčanje homoseksualnih parova u ime kršćanske a napose evangeličke metodističke tradicije.

Pozivamo sve crkvene konferencije, i organizacije  koje su još uvijek u zajedništvu sa UMC, a ne dijele njena nedavno usvojena učenja i praksu da se odazovu pozivu Gospodina Isusa Krista upućenog u knjizi Otkrivenja 18,4: „iziđite iz nje da ne budete dionicima njenih grijeha”, te da ozbiljno razmotre svoj ostanak i status u UMC i što prije  izađu iz njenog zajedništva kako ne bi uzrokovali daljnji otpad i zabludu među svojim vjerništvom.

Pozivamo na  koncu sve pobožne metodiste u svijetu koji dijele ove stavove na suradnju u cilju zahvaćanja ljudi Evanđeljem, prema misijskom nalogu danom od našeg Gospodina Isusa Krista.

Vatroslav Župančić, senior Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj

Vidi još...