Aktivnosti voditelja Evangeličke metodističke crkve na koncu godine

Senior EMC, pastor Vatroslav Župančić, i predsjednica vijeća laika  Martina Lukić, sudjelovali su na nekoliko događaja vezanih za teme u kojima je naša crkva angažirana.

Pastor Vatroslav sudjelovao je 1. prosinca 2023. u Hrvatskom Saboru u svojstvu predsjednika Hrvatske protestantske konferencijeVatroslav Župančić, na okruglom stolu o poštivanju vjerskih sloboda u organizaciji saborske Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Izrael. Okrugli stol  se održao povodom obilježavanja Crvene srijede (Red Wednesday), kojom se spominju svi koji su progonjeni zbog svoje vjere, a uoči Međunarodnog dana ljudskih prava i tijekom hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA). Uz istaknute goste govornike pastor Vatroslav je u svojem obraćanju skupu spomenuo organizacije koje iz protestantsko-evanđeoskog svjetonazora vode brigu o dobrim odnosima sa Židovima te koje se zalažu za pomoć progonjenim kršćanima širom svijeta. To su organizacije: International Christian Embassy in Jerusalem (ICEJ ili Međunarodno kršćansko veleposlanstvo u Jeruzalemu), te organizacija Open Doors koja prati kršenje ljudskih prava i progone kršćana u svijetu i na godišnjoj bazi objavljuje Indeks progonstava kršćana u svijetu

Predsjednica vijeća laika EMC, Martina Lukić, sudjelovala je na 26. Europskom molitvenom doručku u Bruxellesu na poziv zastupnika Ladislava Ilčića. Cilj Molitvenog doručka je okupiti se zajedno oko osobe Isusa Krista i podsjetiti se da je On isti jučer, danas i zauvijek (Heb. 13:8). Ovom događaju prisustvovali su zastupnici u EU Parlamentu, EU službenici, diplomati, političari, poslovni ljudi, klerici, predstavnici udruga i obični građani iz država članica EU, SAD-a, Izraela, Rusije, Ukrajine te brojnijh drugih zemalja. Molilo se za prestanak sukoba u Izraelu i Ukrajini te za mudrost i vodstvo Duha Svetog, posebno u životu političara i ostalih lidera našeg vremena. Ovaj događaj bila je ujedno prilika za stjecanje novih i produbljivanje postojećih poznanstva kao i prilika za obnovu  osobne vjere.

Drugi puta je u Hrvatskom Saboru pastor Župančić sudjelovao u okruglom stolu povodom 10. godina referenduma o braku kojeg je organizirala Udruga „U Ime Obitelji“. Referendum je dvotrećinskom većinom ostvario da se u Hrvatski ustav unese članak: kako se Brak u Hrvatskoj definira kao zajednica isključivo jednog muškarca i jedne žene. Pastor Župančić je naglasio kako će ovaj događaj ostati zlatnim slovima upisan u hrvatsku povijest, te da se vjerske zajednice a osobito kršćanske crkve i dalje trebaju u društvu podupirati ovu sliku obitelji i zaštitu iste  od raznih alternativnih oblika koje nam nude ideologije i krivovjerja današnjice.

Vidi još...