Bugarski i rumunjski metodisti pristupaju konzervativnoj Globalnoj metodističkoj crkvi

Na godišnjoj konferenciji Bugarske i Rumunjske Metodističke crkve, održane 1. travnja 2022. godine u Varni na Crnom moru (Bugarska) jednoglasnom odlukom delegata (službujućih i laika) donesena je odluka o napuštanju Ujedinjene metodističke crkve (United Methodist Church).

Razlog takve odluke je liberalno usmjerenje vodstva denominacije u Europi, točnije odluka da se iz službene doktrine crkve (Book of Discipline) izbace dijelovi koji brak opisuju kao doživotnu zajednicu isključivo jednog muškarca i jedne žene.

Rezolucijom konferencije Bugarska i Rumunjska metodistička crkva postaju autonomne te će svaka za sebe pristupiti novoj konzervativnoj metodističkoj denominaciji Globalnoj metodističkoj crkvi (Global Methodist Church) koja započinje s djelovanjem 01. svibnja ove godine.

Ova odluka rezultat je višegodišnjih teoloških napetosti unutar svjetske metodističke denominacije glede pitanja zaređenja prakticirajućih homoseksualaca te „blagoslova“ gay brakova. Do eskalaciji je došlo na izvanrednoj svjetskoj Generalnoj konferenciji u St. Louisu u veljači 2019. godine. Tamo je većina delegata odbila takve liberalne prijedloge i glasala za usvajanje „tradicionalnog plana“ kojim bi se takva prakticiranja među službenicima sankcionirala.

Nezadovoljni tom odlukom liberalni dio ju je odbio prihvatiti te su neke konferencije poput Njemačke započele zasebne procese  protivne odlukama u St. Louisu i tradiciji crkve.

 Zbog toga je konzervativna većina odlučila pokrenuti novu denominaciju zvanu Global Methodist Church čije je pokretanje zbog pandemije moralo biti odgođeno do ove godine.

Globalnoj metodističkoj crkvi moći će se priključiti osobe, crkvene zajednice, župe i konferencije iz cijeloga svijeta, a Evangelička metodistička crkva u Hrvatskoj kao neovisna crkva je proces priključenja pokrenula početkom travnja ove godine.

Izvor: ipaprkc.org

Vidi još...