Martina Lukić sudjelovala na okruglom stolu u Hrvatskom saboru o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti

Gospođa Martina Lukić sudjelovala na okruglom stolu u Hrvatskom saboru o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti

10. srpnja 2024. Martina Lukić, predsjednica crkvenog vijeća laika, sudjelovala je ispred Evangeličke metodističke crkve (EMC) na okruglom stolu kojeg su u Hrvatskom saboru organizirali Klub zastupnika Domovinskog pokreta i udruga U ime obitelji. Na Okruglom stolu predstavljeno je “Izvješće o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini” koje je izradila udruga U ime obitelji.

Nastanak ovog izvješća bio je potaknut javnim napadima i prosvjedima usmjerenima protiv muškaraca koji, okupljeni oko molitvenog i duhovnog pokreta “Muževni budite”, svake prve subote u mjesecu počevši s listopadom 2022., mole krunicu na trgovima hrvatskih gradova.

Na Okruglom stolu govorila je, između ostalih, i izv. prof. dr. sc. Marijana Kompes, profesorica Socijalnog nauka Crkve i politologije s Hrvatskog katoličkog sveučilišta koja je opisala slobodu vjeroispovijesti kao građansko pravo u dvije dimenzije – unutarnje i vanjske dimenzije slobode kao javne manifestacije religije i uvjerenja. Naglasila je važnost poštivanja ljudskih prava kao preduvjeta izgradnje demokracije i pluralizma mišljenja.

Izvršna direktorica udruge U ime obitelji, gospođa Željka Markić, podsjetila je da udruga od 2020. sustavno dokumentira napade na katolike koji su, premda su većinska vjerska zajednica, najdiskriminiranija skupina u hrvatskom društvu. Također je istaknula da su molitelji skupina građana i kao takvi oni imaju svoja prava, uključujući i pravo kleknuti na trg i moliti, bez obzira na to što drugi mislili o njima i njihovim nakanama. Gđa Markić je izjavila da su molitelji izloženi diskriminaciji i dehumanizaciji te da se šutnjom na diskriminaciju molitelja šalje poruka da je dehumanizacija i diskriminacija prihvatljiva, a onda se to isto kasnije može dogoditi i drugima.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj je sudjelovao niz saborskih zastupnika, pučka pravobraniteljica, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugi gosti.

Martina Lukić je u ime EMC-a izjavila da se, iako molitva Krunice nema ekumenski potencijal kao neke druge inicijative poput Hoda za život ili 40 Dana za život, judeokršćanske vrijednosti trebaju braniti i promicati i na ulicama i trgovima te da u tom smislu EMC podržava takvu inicijativu. Također je istaknula da nitko nema pravo sprječavati javno iznošenje stavova s kojima se ne slaže te je podsjetila na misao poznatog filozofa i književnika, Voltairea, koji je bio poznat i po svojoj kritici Crkve, a koji je izjavio: “Iako se ne slažem s onim što govoriš, do smrti ću braniti tvoje pravo da to slobodno kažeš”. Uz to, izjavila je da je stav EMC-a da molitva treba biti poželjna i prisutna i u Hrvatskom parlamentu te drugim državnim i javnim institucijama pa i u školama. Zaključno, ukazala je da ponašanje prosvjednika koji agresivnim ponašanjem i bubnjanjem ometaju molitvu u pravnom smislu ima elemente uznemiravanja kako je to definirano Zakonom o sprječavanju diskriminacije. Spomenuti zakon usvojen je 2008. a za cilj, između ostalog, ima sprječavanje diskriminacije po osnovi vjere i izražavanja. U smislu ovog zakona “uznemiravanje” je svako neželjeno ponašanje, koje se, između ostalog, temelji na vjeri ili izražavanju neke osobe a koje za cilj ima ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobe, a uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Okrugli stol možete pogledati na sljedećem linku.

Izvor: ipaprkc.org

Vidi još...