U organizaciji Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj u Zagrebu je u ponedjeljak 21. 02. 2022. održana tribina pod nazivom: “Nestaje li Hrvatska? Demografska katastrofa, društveni nemar i zablude vlasti”.

Tribina je održana u Knjižnici “Bogdana Ogrizovića” a govornici su bili: Vatroslav Župančić kao moderator, predsjedavajući pastor Evangeličke metodističke crkve u Hrvatskoj, Stjepan Šterc, demograf i profesor Sveučilišta u Zagrebu, Ljiljana Dragić predsjednica udruge “Hrvatska mati”, Martin Sherri, odvjetnik, Martina Lukić, odvjetnica i predsjednica Hrvatskog pokreta za Život i obitelj.

Posljedni popis stanovništva u Hrvatskoj poziva na ozbiljno promišljanje o budućnosti ali traženju rješenja opstanka naroda. U posljednjih deset godina Hrvatska je izgubila oko 10 % stanovništva. Moderator tribine, pastor Župančić istaknuo je kako je vlast mlako reagirala na ove činjenice te naveo primjer zagrebačke lokalne vlasti koja je ukinula mjeru: “Roditelj – odgojitelj” te time doprinjela daljem alarmantnom stanju po pitanju demografske slike u Hrvatskoj. Naglasio je da zvona zvone na uzbunu.

Gospodin Stjepan Šterc govorio je o potencijalu hrvatskog iseljeništva u revitalizaciji demografske obnove. Gospođa Ljiljana Dragić je govorila o ukidanju mjere: “Roditelj-odgojitelj” i o posljedicama takve odluke zagrebačkih vlasti. Gospodin Martin Sherri je naglasio da je jedan od razloga zašto mladi napuštaju Hrvatsku pravna nesigurnost. Gospođa Martina Lukić je govorila o demografskim pokazateljima i konkretnim mjerama.

Na kraju je moderator Župančić citirao govor pape Benedikta XVI, održanog u Hrvatskom narodnom kazalištu od 4. lipnja 2011. godine:

“Vratimo se dakle savjesti kao glavnom čimbeniku za kulturnu izgradnju i za promicanje općeg dobra. Oblikovanjem savjesti, Crkva daje društvu svoj dragocjeni prinos. Taj se doprinos počinje oblikovati u obitelji, a učvršćuje u župi, gdje se djeca i mladi uče produbljivanju Svetog pisma, koje je „veliki kodeks“ europske kulture. Istodobno uče o smislu zajednice, utemeljene na daru, a ne na gospodarskom interesu ili na ideologiji, nego na ljubavi, koja je „glavna pokretačka sila istinskog razvoja svake osobe i cijeloga čovječanstva“ (Caritas in veritate, 1). Ta se logika besplatnosti, naučena u djetinjstvu i mladosti, potom živi u svakom okviru, u igri i u športu, u međusobnim odnosima, umjetnosti, u dragovoljnom služenju siromašnima i patnicima, a kada je jednom usađena, onda se može primjenjivati i u složenijim područjima politike i ekonomije, surađujući da jedan polis – grad, bude ugodan i gostoljubiv, da ne bude prazan, lažno neutralan, nego bogat ljudskim sadržajima, s izrazitom etičkom crtom. Vjernici laici su zapravo pozvani da tu velikodušno žive svoju izobrazbu, vodeći se načelima socijalnog nauka Crkve za istinsku laičnost, za socijalnu pravdu, za obranu života i obitelji, za slobodu vjere i odgoja”.

Izlaganja možete pogledati u video prilogu:

Vidi još...